Jdi na obsah Jdi na menu

PRAGUE GAMES 2024

Kapitán týmu juniorů Tomáš Chadim:
„Turnaj v Praze hodnotím celkem kladně. S klukama jsme vždy zápas probrali, řekli jsme si co jsme udělali dobře i to, co nedopadlo. Úplně jak jsme chtěli nejvíce bych vyzdvihl zapas proti Spartě kde se nám nepovedl začátek, ale pak jsme se už chytli. Hodně nám taky nepomohlo, že jsme nenašli brankáře, takže jsme se museli střídat s klukama v bráně. Ale jinak turnaj jsme si užili a doufáme, že příští tok to bude o kus lepší.“
 
prague-games-2024-010-vert.jpg

Letošní cestu florbalovými akcemi první poloviny léta jsme zakončili s pomocí kategorie juniorů. Od úterý 9. do pátku 12. července 2024 se její tým zúčastnil 21. ročníku mezinárodního mládežnického florbalového turnaje Prague Games. Celkem 332 týmů z 13 zemí v 11 kategoriích tuto událost řadí mezi nejprestižnější ve světě a s tím souvisí i její kvalita. Ta se projevuje i v účasti týmů a klubů. Obdobný našemu je těžko v seznamu hledat. Už loni jsme si kladli otázku, zda pro nás má účast smysl, neboť konkurence je převysoká. Ale chuť hráčů nastoupit proti špičce a být u jejich klání nás tentokrát přesvědčila. Výsledky odpovídaly situaci. Sestava složená ze třetiny z hostů z jiných klubů nemůže být sehraná jako ostatní, museli jsme hodně improvizovat. Navíc nám odpadl gólman a v brance se střídali hráči. Samotná účast je  tak pro nás úspěchem.

Přesto se turnaj líbil. Nejen zápasy hrané ale i spousta odkoukaných, večerní vaření smažáku s hranolkama, hodně legrace před pozdním usínáním, diskuse nad videozáznamy, kontakt s místními,  závěrečná kanadská noc atd. atd.

 

Floorball Club Písek  -  PSKC Okříšky  8:0  (5:0)

prague-games-2024-075-vert.jpgJiž podle ligových výsledků jsme věděli, že nejsme favority. Přesto nás soupeř zaskočil skvělou sehraností a pohotovostí, na kterou jsme po celý zápas nenašli odpověď. Dokazují to i jeho výsledky v dalších utkáních. Z druhého místa ve skupině sice přes výborný švédský tým Ovrhypd nepostoupil do play-off A, zato play-off B bez zaváhání vyhrál. 

Hagfors IBS  -  PSKC Okříšky  15:0  (5:0)

Ještě těžší vystoupení nás ve středu večer čekalo proti budoucímu vítězi skupiny a čtvrtfinalistovi turnaje, švédskému Hagfors IBS. S prvním poločasem jsme byli spokojeni, skóre nevypadalo s ohledem na poměr sil nejhůř. Jenže ve druhé části Hagfors rozjeli kolotoč. Svoji roli sehrála i naše odevzdanost a beznaděj. Michal v brance se měl co ohánět, a ještě řadu branek zachránil.

PSKC Okříšky  -  ACEMA Sparta Praha   4:11  (0:6)

Z naší strany nejlépe odehraný zápas na turnaji. První část tomu ale neodpovídala. Druhý tým Sparty se brzy ujal vedení, které postupně navyšoval hlavně svým důrazem ve velkém brankovišti. V rychlém tempu hry jsme nestačili soupeře pokrývat. Druhý poločas přinesl zlepšení. Možná pomohly čerstvé zkušenosti, neboť si kluci začali pohotověji nahrávat a rychleji přecházeli do útoku. Dařilo se trávit více času na polovině soupeře než kdy před tím. Odměnou byl těsný výsledek druhé části 4:5.

Předkolo play-off
Florbal Chomutov  -  PSKC Okříšky   9:2 
(5:1)

Zápas o bytí a nebytí. Vítěz tohoto utkání měl zaručeny minimálně dva další zápasy, pro poraženého turnaj končil. Přes velké nasazení jsme odešli poraženi my. Inkasovali jsme hned dvakrát v prvních třech minutách od úvodního hvizdu. Snížení v přesilovce bylo ještě nadějné. Jenže pak jsme nakupili několik chyb, které soupeř potrestal. Konec prvního a druhý poločas výrazně ovlivnila naše dvě vyloučení. Na větší odpor jsme se ani pak nezmohli, Chomutov byl aktivnější. 

prague-games-2024-024-vert.jpgVýsledky turnaje tým přijal rozumně. Utkání nikdo neodflákl, nebylo si co vyčítat. I když v brance za chybějícího brankáře zaskakovali hráči, se zkušeným gólmanem by jen rozdíl skóre nebyl tak výrazný. Většinu času jsme se museli bránit mnohem sehranějším a zkušenějším soupeřům a přiznejme bez šancí na konečná vítězství.

Ale i pozitiva se dají najít. Zejména proti loňsku došlo k mírnému zlepšení, a to jak v konečném skóre, tak v umístění o jednu příčku výš (místo poslední letos předposlední :D). Potěšil přístup hráčů, kteří dokázali svoji sedmičlennou sestavu doplnit o čtyři hosty z jiných týmů. Když nám vypadl slíbený gólman, příkladná byla iniciativa sehnat náhradního, bohužel neúspěšná. Ačkoliv nebudeme mít v nadcházející sezóně pro malý počet hráčů žádný juniorský tým, turnaj byl velkou zkušeností alespoň pro hráče a jejich další rozvoj. Není nic lepšího než si fyzicky zkusit hru proti špičkovým soupeřům a brát si z ní příklad.

Jako velký nedostatek turnaje hodnotíme jeho systém, kdy např. v naší kategorii z pobytu od úterý (kdy je povinná registrace) do soboty, tedy pěti dnů nakonec osm týmů hrálo jen ve dvou dnech (středa a čtvrtek) pouhé čtyři utkání, zatímco ostatní hrají ve třech dnech min. pět a více utkání. My jsme pobyt ukončili část hráčů už ve čtvrtek večer a zbývající v pátek. 

Sestava: Tomáš Chadim, Lukáš Spilka, David Bastl, Štěpán Ludmila, Tomáš Navrkal, Šimon Korba, Tomáš Uher, Lukáš Broulík, Michal Pacholík, Filip Nechvátal, Štěpán Janšta

Odkaz na video z druhého poločasu zápasu s ACEMA Spartou Praha ZDE.
Odkaz na video z prvního poločasu zápasu s Hagfors IBS 
ZDE.
Odkaz na fotoalbum z turnaje
ZDE.